Přijímání zaměstnanců není černobílá věc

pondělí 21. dubna 2014

Tak už jsme našli vývojáře. Původně jsme hledali pouze jednoho vývojaře, ale dorazilo několik desítek žádostí, tak jsme vzali hned 3 z nich.
Ale hezky od začátku, spousta z nich se eliminovala sama, viz. předchozí blogpost Jak rozhodně nežádat o práci.

Z téhle skupiny lidí jsme vybrali 5 lidí, kteří postoupí do dalšího kola. Zbytek byl nemilosrdně eliminován, někdy i kvůli maličkostem (SQL injection v ukázkovém kódu atd.), bohužel bylo to potřeba nějak protřídit.

Následoval pohovor se 3. Jeden neměl zájem spolupracovat dlouhodobě. Další bohužel nemohl ze zdravotních důvodů, což byla velká škoda (myslím, že i pohovorem by prošel bez problému).

Pohovor s jedním dopadl výborně dle očekávání. U zbývajících dvou to bylo slabší. V ten moment jsme se ale rozhodli, že otevřeme více vývojářských pozic.

Do původní pětice přibili ještě dvě jména. Shodou okolností, oba jsme nakonec přijali, i když jsem je nechtěl pustit do druhého kola. Ale měl jsem asi slabší chvilku a řekl jsem si, že ten pohovor zkusím, inu vyplatilo se.

Pohovor

Připravil jsem si sadu otázek (konkrétní znění sem nebudu dávat, ať je můžu použít i příště :)).
Dal jsem si za úkol zjistit o uchazeči tyhle věci
  • Jak sám sebe vzdělává, jak sleduje aktuální dění na poli PHP atd.
  • Jak umí pracovat s API (soap - rest, json - xml)
  • Jak zná bezpečnost (hashe, šifry, útok na web atd.)
  • Jestli má pokročilé znalosti objektově orientovaného návrhu aplikací
  • Znalost SQL dotazů - človek by nevěril, že nedaj dohromady jakej je rozdíl mezi inner a left join :(
  • Doctrine2 - par dotazů ohledně entit, trošku věcí pod pokličkou - k čemu je proxy atd.
  • Optimalizace databáze (indexy, view, triggery, explain command atd.)

Informování uchazečů

Koho ve finále vybrat bylo strašně těžký. Jasno jsme měli akorát u jednoho (perfektní reference, znalosti a zkušenosti), u zbytku to bylo mnohonásobně těžší. Ale docela mě překvapili dvě odpovědi, když jsem jim zaslal zprávu, že jsme je nepřijali.
OK dik za info, tak snad jste vybrali lepe :) Na pohovor jsem se mohl asi pripravit a dopadlo by to mozna jinak, no nevadi.
Jak to vidím já, tak evidetně o tu práci zájem neměl. Když mi napíše, že se na ten pohovor ani nepřipravil. Pokud by mu na té práci záleželo, tak se aspoň na ten pohovor zkusí připravit. Jednoznačně si tenhle člověka pohoršil na pomyslném žebříčku budoucích uchazečů.

Odpověd od druhého zájemce
Nic ine som necakal, je to spravodlive, uz v priebehu rozhovoru mi to bolo jasne :)
Neberem to ako prehru, ale ako vyzvu, hlavne v teorii pokulhavam, zistil som kde mam medzery, ako som povedal nemam problem sa ucit, ale clovek sa vacsinou uci to co priamo potrebuje k praci, hned na druhy den som objednal nejake knihy a studujem po nete problematiku, kazdopadne dakujem za skusenost, doteraz som v podstate na takomto pohovore nebol. Nieco mi to urcite dalo, znova ma to posunie o trosicka v pred.
Drzim palce a prajem vela uspechov!

Když jsem četl toto, tak jsem i zapřemýšlel jestli bychom neotevřeli i 4. místo pro vývojáře. Bohužel 3 vývojáři už je dost. Každopádně tenhle člověk se automaticky posunul na první místo v pomyslném žebříčku a když se uvolní místo vývojaře, tak mu jdu okamžitě napsat. Což se může stát relativně brzo :)

3 komentáře

  1. Thanks , I have just been looking for information approximately this subject for a while and yours is the best I've discovered so far. However, what concerning the bottom line? Are you positive about the source? outlook sign in

    OdpovědětVymazat
  2. Абсолютно любой, кто имеет аккаунт Инстаграм, хочет, чтобы его учетная запись была наиболее успешной и известной. Достижение подобных результатов может оказаться сложным, если использовать только лишь естественные виды получения популярности - накрутки подписчиков в инстаграме. KRUTIMINST.RU - это веб-сайт, дающий возможность наращивать число подписчиков, лайков, просмотров и комментариев в Instagram.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, tohle je skvělý článek!

    OdpovědětVymazat