Doprava v USA

pondělí 4. března 2013

V USA je všechno strašně daleko a hromadná doprava kromě centra stojí za starou bačkoru. Třeba cesta do práce autem mi trvá asi 15 minut, autobusem to je víceméně hodina a to ještě se štestím protože jede přímá linka od baráku až do práce. Autobusy sice mají jízdní řády, ale dejmte tomu autobus má přijet ve 3:40, stojíte na zastávce ve 3:30 ale autobus přijede až ve 4:20.
Takže všichni tady maj auto a od toho se tu všechno odvíjí. Vedlejší ulice tady má stejnou šířku jako D1.

Dobrá vychytávka je, že na semaforech se smí odbočovat doprava na červenou, všechno je perfektně značený, takže udělat chybu chce opravdu hodně velkou snahu. 

Prakticky tu neexistuje přednost zprava, tady je pravidlo "kdo prví přijede, ten první jede". To zaručuje plynulost pohybu, zkuste si představit jak vypadají vedlejší ulice kolem školy v 9 ráno nebo v pul třetí odpoledne. Totálně zacpaný a troufnu si tvrdit, že bez fullstop pravidla by silnice spíš připomínali parkoviště.

Další super vynález co tu je je střední odbočovací pruh.
V tom prostředim pruhu se nesmi jezdit, můžou tam auta z obou směrů a slouží jenom k odbočování. Je to bomba, protože neblokujete provoz v levym pruhu.

Mě osobně v Evropě dost buzerovali různé omezení rychlosti kolem školy když jsem jel o půlnoci. Na všech omezení rychlosti v Californii je věta "When children are present", takže ve 3 ráno fakt nemusíte zpomalovat (prakticky nemusíte zpomalovat ani přes den, protože děti jsou kolem školy jenom v 9 ráno a ve 3 odpoledne).

Žádné komentáře:

Okomentovat